Izleti u Sivoti koje na smete propustiti

Izleti u Sivoti koje na smete propustiti

Lokacija na kojoj se nalazi Sivota savršena je za istraživanje nekih interesantnih mesta. Izleti su odličan način da vreme svog odmora ne provedete samo u sunčanju, kupanju i izležavanju na plaži.

Izleti nisu obavezni, ali su svakako preporučljivi. Za njih su zadužene lokalne agencije, ali ih možete organizovati i u sopstvenoj režiji. Do najlepših plaža možete se uputiti taksi brodićima. A možete iznajmiti sopstveni čamac na motorni pogon za čije upravljanje vam nije potrebna dodatna dozvola.
U pauzi između opuštenog pijuckanja pića na obali mora i kupanja u kristalno čistoj vodi, potrudite se da obiđete i neka od atraktivnih okolnih mesta koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Izleti za preporuku:

Paxos i Antipaxos

paxos, izleti, letovanje, odmor, obilasci
Kristalno čista voda na Paxosu

Južno od ostrva Krfa nalaze se dva očaravajuća mesta Paxos i Antipaxos. Predstavljaju pravi mali raj u Jonskom moru. Ova neurbana ostrva turisti obožavaju zbog neverovatno tirkizne boje mora koja se retko viđa i plaže sa belim peskom, poput one sa najlepših morskih razglednica. Antipaxos je malo i nenaseljeno ostrvo, koje odiše mistikom i koje će ostati zauvek zabeleženo u vašem sećanju. Do ovih mesta možete stići lako i to organizovanim turističkim turama. U lokalnim agencijama koje ih organizuju cena za jednu osobu iznosi između 25e i 30e po osobi.

Parga

U Jonskoj rivijeri, odnosno njenom kopnenom delu, između gradova Igumenica i Preveza, blizu ušća reke Aheron nalazi se bajkovito i autentično letovalište Parga. Ovo mesto ne može se porediti ni sa jednim drugim i predstavlja jedinstveni spoj zelenog planinskog venca iz kog se izdiže vrh Cumerka i izuzetnog plavetnila bistrog Jonskog mora. Kako se nalazi u oblasti Epir, potpuno vam je jasno da svoj nadimak “Nevesta od Epira” nosi sa punim pravom. Interesantna je i činjenica da je upravo Parga jednoglasno izglasana za najinteresantniju lokaciju u Evropi za posete turista. Na njoj se ističu neprevaziđena lepota i jedinstvenost arhitekture, a srž grada obeležavaju koloritne kućice koje se po zakonu mogu farbati samo u dve boje: žutu i crvenu.

grčka, jonsko more, izleti, letovanje
Lepotica Parga

Meteori

Ukoliko ih do sada niste posetili, sigurno ste već imali prilike da čujete dosta neverovatnih priča o ovom geološkom fenomenu. Jedno od najimpresivnijih mesta na našoj planeti svakako je kompleks manastira, koji se izdiže na vertikalnim liticama visine do 400m. Meteori se nalaze na severozapadu Tesalije i obuhvataju prostor širine 30km. Iako su nekada tu postojala 24 manastira, danas je aktivno svega 6. Dobro je znati i da su Ujedinjene Nacije uvrstile ovo čudo na UNESCO listu svetske kulturne baštine. Ako letujete na Sivoti, treba da znate da vas od Meteora deli oko 190km, te je najbolje posetiti ih po završetku letovanja, odnosno u povratku ka Srbiji.

meteori, manastir, stene, izleti,
Jedan od manastira na Meteorima

Za ovaj izlet potrudite se da izdvojite jedan ceo dan, jer usput možete videti još interesantnih mesta. Recimo, putem iz Sivote, na oko 140km nalazi se i mesto Metsovo, koje naši turisti nazivaju grčkim Zlatiborom. Ovaj planinski gradić nalazi se na padinama planine Pindos, na 1200m nadmorske visine. Okruženo je nestvarno lepom prirodom i bujnom vegetacijom. Samo mesto je upečatljivo i jedinstveno, i podseća na scene iz živopisnih bajki. Ako ste u prilici, preporuka je da u Metsovu ostanete i duže i probate neke od fenomenalnih specijaliteta u lokalnim tavernama i restoranima.

Comments are closed.