Plaže

Plaže

Najlepše plaže u Sivoti i okolini

Sivota je poznata po izuzetnim plažama u svojoj okolini, od kamenitih do peščanih. More je uglavnom mirno na većini plaža, što je idealno za decu.
Na starom putu za Pargu se nalazi nekoliko malih plaža sa kafićima koje se nadovezuju jedna na drugu. Iza luke ima još nekoliko plaža do kojih ide i vozić iz Sivote. Plaže su sve dostupne automobilom ili peške. Jedina plaža koja je dostupna samo brodićem je plaža Pisina (Plava laguna). Pored nje najlepše plaže su Karvuno, Bela Vraka i Karavostasi.

Sivota nema gradsku plažu, ali Galikos Molos se smatra glavnom plažom jer se nalazi na 300 metara od luke i lako je dostupna pešaka iz većine smeštaja u Sivoti. Plaža je uska, ali zgodna u trenucima kada biste da otplivate malo, a mrzi vas da odete do drugih plaža u okolini.

Plaža Zeri se nalazi iza gradske plaže Galikos Molos, tako se do nje može doći i pešice. Udaljena je samo 1 km od centra. Lepo je uređena, mala je i šljunkovita. Ima i parking. Na Zeri plaži nalazi se istoimena turska taverna po kojoj je i dobila ime, a pored nje je mali akva park, gde se ulaz plaća oko 5 evra. Tu sa bazeni, manji tobogani, odlično je za decu i zbog toga je ova plaža dosta popularna za porodice sa decom. Postoji i mali dok gde su usidreni čamci koje mogu iznajmiti. Nema prirodnog hlada, ali ono što vredi jesu svakako prelepe panorame na pejzaže u okolini i na pogled ka Sivoti i ostrvu Agios Nikolaos. 

Karvuno plaža se nalazi pre poznate Bela Vraka plaže. Nalazi se na 600 metara od luke, može se do nje doći pešaka, ali budite spremni na uzbrdicu. Plaža je manja, sa peskom i šljunkom. Jako je lepa, sa vilama i hotelima koji se nalaze iza. Pored plaže postoji parking, kao i bar sa pićem i hranom. Plaža je idealna za decu, a pošto gleda direktno na zapad, odavde možete uživati u magičnom zalasku sunca.

Ukoliko nastavite još 15 minuta uzbrdo, pa nizbrdo ispred vas ćete videti plažu Bela Vraka. Do ove plaže ne preporučujemo da idete autom jer ne postoji parking. Ovo je najpoznatija plaža u Sivoti i okolini zbog toga što se plaža nalazi na ostrvu, ali do nje se može doći pešaka po šljunkovitom sprudu kroz vodu koja je do 50 cm dubine. Zbog šljunka i oštrih kamenčića do ostrva je najbolje ići u gumenim sandalama. Plaža nije uređena, niti postoje uslužni objekti zato je neophodno da sa sobom ponesete sve što vam treba od hrane i pića.

Ukoliko nastavite dalje starim putem ka Pargi možete uživati u živopisnim pogledima i ukoliko volite avanturu možete istražiti pećine koje se nalaze usput. Mala peščana plaža Zavia je specifična po smaragdno zelenoj vodi, i na njoj postoji parking i restoran. Treba napomenuti da je ovde voda malo hladnija zbog izvora vode koji se ovde ulivaju u more.

Karavostasi plaža se nalazi na 13 km od Sivote. Do nje vodi krivudavi put kroz bujnu prirodu. Plaža je oko 700 metara dugačka i 70 metara široka. Plaža je peščana, sa pogledom na zapad, idealna za uživanje u zalasku. U jednom delu postoje ležaljke i suncobrani koje možete koristiti ceo dan ukoliko naručite piće. Ali veći deo je potpuno prazan i čak i u sezoni nije prevelika gužva.

Mega Ammos je najveća plaža u Sivoti. Nalazi se na putu za Perdiku i Pargu na tačno 2 km od Sivote. Jedna je od najboljih plaža u okolini, ima tri taverne i jako je lepo uređena. Ima ležaljke, suncobrane, tuševe i spasioca. Plaža je peščano-šljunkovita, duga je 200m i široka 35 m. Spada u najveću plažu u okolini Sivote. Veoma je posećena, pa ćete često naići na gužvu. 

Odmah posle Mega Ammos plaže nailazite na Mikri Ammos plažu, na 2.8 km od Sivote. Spada u jednu od lepših u ovoj oblasti. Mala plaža i šljunkovita, ali veoma lepa. Ima odličan beach bar sa ležaljkama i suncobranima koji se mogu unapred rezervisati. Mnogo je dobro uređen bar da privlači mlađu populaciju. Često se organizuju žurke uz odličnu muziku. Nema slobodnog prostora na plaži, a u sezoni je uvek gužva. Prelepa tirkizna moja mora, bogat podvodni svet su odlični za ronjenje i snorkeling. Do ove plaže se može doći i vozićem iz Sivote. 

Mega Drafi je mala plaža, na putu ka selu Perdika. Peščano-šljunkovita, okružena brdom i rastinjem, za pravi mir i relaksaciju. Na njoj ima ležaljki i suncobrana za iznajmljivanje, kao i kantina gde možete kupiti grickalice i neko osveženje. Kod magistralnog puta ima prostora za parkiranje, tako da je lako dostupna.

Aghia Paraskevi plaža udaljena je 6 km od Sivote, preko puta koje se nalazi istoimeno ostrvo. Odlična je za decu zbog dužeg plićaka. Jako je lepa, karakteristična po krupnom pesku, okružena bujnom vegetacijom. Nema talasa, uvek je mirno i može se odplivati do manjih uvalica na ostrvu. Uređena je barovima, tavernama, mogu se iznajmiti ležaljke, a u okolini ima i vila za iznajmljivanje. Ima prostor za parkiranje, najbolje da dođete u prepodnevnim satima zbog gužve i sigurno ćete uživati. Na jednom kraju plaže nalazi se crkva Svete Petke sa prelepim pogledom na plažu i ostrvo, okružena rastinjem. Plaža je fenomenalna i odličan izbor za celodnevni boravak.