Korisne informacije

Korisne informacije

Pre nego što se prepustite svim čarima odmora u Sivoti, na letovanje je najbolje krenuti sa pravim informacijama. Šta vas tamo čeka? Gde su najbliže lekarske ordinacije i bolnice? Koji veći gradovi se nalaze u blizini? Za više informacija o kupovini u Sivoti pogledajte Sivota šoping, tu vas čekaju preporuke za supermarkete, pijace, radnje odeće i obuće i suvenirnice.

sivota informacije

Prosečna temperatura vode i vazduha od maja do oktobra.

Prosečna tempeartura

Maj

Jun

Jul

Avgust

Septembar

Oktobar

Vazduha

23

27

30

30

27

21

Vode

18

22

24

26

24

22

Boravišna taksa

Od leta 2018. počelo je naplaćivanje boravišne takse, a plaća se po danu po smeštajnoj jedinici, cene takse su:
0,5 € za apartmane i hotele sa 1* ili 2*
1,5 € za hotele sa 3*
3 € za hotele sa 4*
4 € za hotele sa 5*

Veća mesta u okolini

Perdika

Perdika je slikovito mesto u kontinentalnom delu, grčko selo smešteno nekoliko kilometara iznad obale, koje broji oko 2.000 stanovnika. Udaljeno  oko 15 km od Sivote. U centru se nalazi pešačka zona sa tavernama i radnjama koje podsećaju na autentičnu Grčku. U ovom selu četvrtkom se održava pijaca koja se zatvara do 16h, te tako posetioci iz Sivote mogu doći u nabavku. Mesto je u kome se održavaju i tradicionalni festivali, pozorišne predstave na otvorenom u toku leta. Uživaćete u tradicionalnim specijalitetima, kafi, lokalnom vinu i prelepim zalascima sunca.  Za sve ljubitelje Grčke u potrazi za novim doživljajima predlažemo da svrate u Perdiku.

Krf

Glavni grad Krfa je na samo jednu vožnju trajektom udaljen od Sivote. Stari centar grada je proglašen za svetsko istorijsko nasleđe i pod zažtitom je UNESCO-a. Stare venecijanske građevine će učiniti da se osećate kao u scenografiji filma. Svakoga će očarati palata Svetog Mihaela i Svetog Đorđa, katolička katedrala, ulica Liston, Jonski Parlament, biblioteka itd. Zato vredi izdvojiti jedan dan i posetiti ovo mesto. Do Krfa možete doći trajektom iz mesta Igumenica.

grad krf
Grad Krf

Janjina

Janjina (Ioannina), glavni grad Epira, proteže se oko prelepog jezera Pamvotida. Grad krasi mistični istorijski centar sa jedinstvenim građevinama poput Kuće Matei Hussein i Otomanske džamije Veli Paše. Kako je grad oduvek bio multikulturan, ovaj uticaj se može jasno videti u centru grada. Očigledan je uticaj Hrišćana, Jevreja i Muslimana. Šetnjom po Janjini možete osetiti multikulturalni duh grada i uživati u pogledu na malo ostrvo na jezeru Pamvotida. U Janjini se nalazi i zamak u kome je nekada živeo Ali Paša. Zamak je sagrađen 528. godine i predstavlja najstariju Vizantijsku tvrđavu u Grčkoj.

janjina grčka
Janjina

Igumenica

Igumenica je jedna od najbitnijih luka u Grčkoj. Pozicionirana tačno preko puta ostrva Krf, ona je idealna polazna tačka za brodove koji plove ka Italiji, konkretno ka Veneciji, Bariju, Ankoni, Trstu itd. Takođe je među našim turistima poznata kao početna tačka trajekta za Krf i Paxos.

Igumenica grčka epir
Igumenica

Benzinske pumpe

Najbliža benzinska pumpa se nalazi kod mesta Platarija, cene goriva po litru su 1,7 evra za bezolovni benzin i 1,4 evra za dizel.

Lekarske ordinacije i bolnice

U centru Sivote postoji lekarska ordinacija koja radi svakodnevno od 9 do 22h, ali treba napomenuti da putno zdravstveno osiguranje ne pokriva alergije. Najbliže bolnice se nalaze u mestima Igumenica i Filiates.

Radno vreme uslužnih objekata

Radno vreme većine marketa, suvenirnica i radnji je do 23h. Ovom radnom vremenu mogu da odstupaju samo neke državne ustanove ili banke i pošte. Uslužni objekti poput restorana i fast-food-ova radi i do kasnijih časova zbog turista.